«
  1. Anasayfa
  2. Çocuklarda Beslenme
  3. Çocuklarda Sağlıklı Beslenme Alışkanlığı Geliştirmek İçin Öneriler

Çocuklarda Sağlıklı Beslenme Alışkanlığı Geliştirmek İçin Öneriler

Çocuklar genellikle bir çok alışkanlığını okul öncesi yaşantısında edinir. Çocuklarda sağlıklı beslenme alışkanlığı geliştirmek için bazı önerileri inceledik.

Çocuklarda beslenme alışkanlığı

Okul öncesi dönemde çocuklar birçok alışkanlık edinir, karakterlerinin bir kısmı o çağda şekillenir. Bu yüzden çocuklarda beslenme alışkanlığı çok önemlidir. Ebeveynlerin rehberliği bu çağ da oldukça önemlidir; Anne ve babanın hayata bakışı, davranışları, çocuğu oldukça yoğun bir şekilde etkiler bu etki yeme alışkanları içinde geçerlidir. Özellikle bu yaşlarda çocuğun yemek yeme konusunda bir sorunu varsa, sebebi dikkatli bir şekilde araştırmalıdır.

Okul öncesi dönem boyunca yaygın yeme problemleri arasında şunlar şıkça gözlemlenebilir:  iştahsızlık, yemek miktarında artma ve azalma, yemek seçme gibi davranışlar yaygın olduğu için oldukça normaldir ve hiç bir şekilde endişe yaratacak bir durum anlamına gelmez.

Çocuklarda Sağlıklı Beslenme Alışkanlığı Geliştirmek

Çocuklarda beslenme alışkanlığı
Çocuklarda beslenme alışkanlığı

Çocuk psikolojisi başlı başına bir uzmanlık alanıdır. Lakin ufak dokunuşlar ile sizler çocuğunuzun sağlıklı bir gelişim göstermesine katkı sağlayabilirsiniz. Bu katkı onun karakterine, kişiliğine, başarılarına etki edece ve onu her zaman daha iyi hale getirecektir. Çocuklarda sağlıklı beslenme alışkanlığı sağlamanız için size vereceğimiz tavsiyeler şu şekildedir:

  • Bilinen en büyük yanlış onlara anlatınca bir şeylerin çözüleceği konusudur. Önemli olan ise çocukların anlatını değil gördüklerini taklit ediyor olmasıdır. Birer kopyalarınız olan çocuklarınızı yetiştirirken bunu örnek almalı ve yemek seçiminden, yeni tatlar denemekten kaçınmamalısınız.
  • Zorla yemek yedirmeye çalışmak yapabileceğiniz en büyük hatadır. Bu gibi durumlarda çocuk, hayatımın kontrolü bende olmalı diye düşünerek size karşı çıkacak ve bu da yeme bozukluğuna yol açacaktır. Bu yüzden yemek konusunda ısrarcı bir şekilde davranmamalısınız. Aynı zamanda herhangi bir ödül ve ceza durumu da yaratmamalısınız.
  • Çocuklarınız çok, az yediği zamanlarda ve etrafı yerken kirletiği zamanlarda ona baskı yapmamalı, bağırmamalı ve korkutmamalısınız. Bu gibi durumlar sonradan düzelmeyecek sonuçlar doğurabilir.
  • Yemek zamanları belirlemek zorundasınız. Bu sayede çocuğunuz düzene alışacak yemek saati geldiğinde acıktığını, yemek saatimi bitiminde ise doyduğunu sizlere sözlü bir şekilde ifade edecektir.
  • Çocuklarınızı kesinlikle başka çocuklar ile kıyaslamamalısınız çünkü her çocuğun bünyesi ve yemek ihtiyacı birbirinden ayrıdır.
  • Yemek yerken çocuğun etrafa ya da üstüne bir şeyler dökmesine tepki vermemelisiniz. Hatta kendini beslemesi adına onu teşvik etmelisiniz.
  • Çocuklarınız İçin Yapabileceğiniz Sağlıklı Yemekler

Çocuklarda Beslenmenin Önemi

Çocuklarda beslenme alışkanlığı
Çocuklarda beslenme alışkanlığı

Çocuklar hızlı gelişen, sürekli büyüyen organizmalar olduğu için çocuklarda beslenme düzeni oldukça önemlidir. Her yaş döneminin birbirinden farklı şekilde besin ihtiyaçları vardır. Bu yüzden bu konuda bilinçli olmak gelişimine katkı sağlamanızda size fazlasıyla yardımcı olacaktır. Çocuklarınızın boy, kilo oranlarını, artışını gözlemlemelisiniz bu sayede ne kadar büyüdüklerinin fark etmelerini sağlayabilirsiniz. Elbette yadsınamaz bir gerçek var; çocukların iki yaşına kadar anne sütü ile beslenmesi zihinsel ve fiziksel gelişimi açısından oldukça önemlidir. Süt döneminin sona ermesiyle birlikte kaliteli besinler ile onu tanıştırmaya, yeni tatlara açık hale getirmeye özen göstermelisiniz. Çocuklarda beslenmenin önemi ile ilgili diğer dikkat etmeniz gereken hususlar ise şu şekildedir:

  • Sebze, meyve tüketiminin daima taze ve yeterli düzeyde tutulması, ara öğünlerin iyi bir şekilde planlanması.
  • Et, süt ürünlerinin dönüşümlü bir şekilde planlı olarak olarak çocuklara verilmesi ve balık ile haftalık destekler sunulması.
  • Günlük, taze süt ürünlerinin her gün en az bir öğün verilmesi.
  • En önemlisi ile her gün yeterli miktarda su tüketiminin sağlanması.

Tüm bunları yerine getirdiğinizde çocuğunuzun bağışıklık sistemi güçlenecek, fiziksel ve zihinsel olarak daha iyi bir gelişim sağlayacaktır. Kafein, şeker içeren ürünlerden kaçınmaya da özen gösterin.

Bir Cevap Yaz

Bir Cevap Yaz

E-posta hesabınız yayımlanmayacak. Gerekli alanlar işaretlendi *