«
  1. Anasayfa
  2. Yaşlılıkta Beslenme
  3. Yaşlılık Döneminde Sağlıklı Beslenme Önerileri

Yaşlılık Döneminde Sağlıklı Beslenme Önerileri

Sağlıklı beslenme konusu anne sütü ile başlayıp hayatımız boyunca devam etmesi gereken bir durumdur. Peki yaşlılıkta beslenme nasıl olmalıdır?

yaslilikta-beslenme

Zaman hızla geçiyor, geçen zamanın sonucunda değişen birçok şey var ve bunlardan bir tanesi de yaşınız. 65 yaşının üstündeyseniz yaşlılık dönemine girmişsiniz demektir. Bu yaşta beslenme her zamankinden daha önemli bir hal alır çünkü yeterli ve dengeli beslenmediğin de kronik hastalıklar, diyabet, osteoporoz gibi birçok hastalık sağlığınızı tehdit etmeye başlamıştır demektir. Sizi hastalıklardan koruyacak, yaşama yeniden sarılmanızı, daha enerjik olmanızı sağlayacak bir takım önerilerimiz var. Yaşlılık döneminde beslenme konusunu tüm detaylarıyla ele alacağız bu sayede kas sisteminin dengelenmesini, kalp sağlığınızın yerinde kalmasını amaçlıyoruz. Her şey bitmiş değil, düzenli bir hayata geçiş yaparak halen aktif bir hayat sürebilirsiniz.

Yaşlılık Döneminde Sağlıklı Beslenme Önerileri

Yaşlılık dönemine girmiş bir bireyseniz, sağlığınız için her zamankinden daha dikkatli olmalısınız. Uzun araştırmalar sonucunda sizler için 5 madde bulduk. Yaşlılık döneminde sağlıklı beslenme önerileri şu şekildedir:

  • Çeşitli besinler tüketilmelidir.
  • Öğünler düzenli hale getirilmelidir.
  • İdeal vücut ağırlığı ve kas gücüne dikkat edilmelidir.
  • Sebze, meyve tüketimine özen gösterilmelidir.
  • Tahıllar en az miktarda tüketilmelidir.

İsterseniz bu maddeleri biraz daha açalım. Bu sayede aklınızda herhangi bir soru kalmadan, doğru açıklamalar ile daha dikkatli bir şekilde davranabilirsiniz. Sağlığa giden yolda şimdi harekete geçin.

Yaşlılıkta Sağlıklı Beslenme
Yaşlılıkta Sağlıklı Beslenme

1) Çeşitli Besinler Tüketilmelidir

Besin çeşitliliğinin sağlanması bu yaşlılıkta beslenmede önemli bir yere sahiptir. Farklı besinlerin tüketimi; süt, sütün ürünleri, et, yumurta, yağlı tohumlar, sebze, meyveler ve daha birçok besin türünün gün içinde yeterli miktarda alınması sağlığın, bağışık sistemini daha güçlü kılacak, sağlığınızı koruyacaktır. Özellikle protein, vitamin ve mineraller kaynaklarına ağırlık verilmeli su tüketilmeli ve gerekli miktarda karbonhidrat   ve yağ alınmalıdır. Aşırı yağlı, tuzlu yemeklerden ise tamamen kaçınılmalıdır.

Yaşlılıkta Sağlıklı Beslenme
Yaşlılıkta Sağlıklı Beslenme

2) Öğünler Düzenli Hale Getirilmelidir

65 yaş üstü bireylerin öğün atlıyor olması, yetersiz beslenmenin bir göstergesi olarak bilinmektedir. Bu yüzden ehemmiyetle günde üç öğün besin çeşitliliği sağlanmalı ve doğru şekilde tüketilmelidir. Ana öğünler hiç bir zaman atlanmamalı, ara öğünler de ise sağlığınıza katkı sağlayacak besinleri tüketmelisiniz. Özellikle ana öğünlerinizi protein, vitamin, mineral açısından zengin besinlerle doldurmalısınız. Aynı zamanda besinleri çiğnemeli, az miktarda sık sık beslenmelisiniz bu sayede sindirim sisteminiz kolay bir şekilde yediklerinizi sindirebilecektir.

Yaşlılıkta Sağlıklı Beslenme
Yaşlılıkta Sağlıklı Beslenme

3) İdeal Vücut Ağırlığı ve Kas Gücüne Dikkat Edilmelidir

 Yaşlılıkla birlikte, gençliğiniz o engin enerjisinin tükendiği fark etmişsinizdir fakat üzülmeyin doğru beslenmeye hala gücünüzü toplayabilirsiniz. Özellikle yaşlılıkta kas kütlenin azalması yaygın olarak gözlemlenmektedir. Bu yüzden her öğün protein ağırlıklı beslenmeye özen göstermelisiniz; tavuk, yumurta, balık, kurubaklagiller iyi bir protein kaynağıdır. İstem dışı bir kilo kaybı yaşıyorsanız, kesinlikle bir sağlık kuruluşuna başvurmalısınız.

Yaşlılıkta Sağlıklı Beslenme
Yaşlılıkta Sağlıklı Beslenme

4) Sebze Meyve Tüketimine Özen Gösterilmelidir

Sebzeler, meyveler mineral ve vitamin kaynağıdır. Kalp hastalıkları, kanser türleri, hipertansiyon, katarak gibi birçok hastalığın önüne geçmekte etkin rol oynarlar. Bu yüzden ara öğünü sağlıklı meyve ve sebzelerle doldurmak iyi bir seçim olacaktır.

Yaşlılıkta Sağlıklı Beslenme
Yaşlılıkta Sağlıklı Beslenme

5) Tahıllar En Az Miktarda Tüketilmelidir

Çinko, magnezyum, fosfor, demir gibi birçok ihtiyacınızı karşılayacak tahılları günlük yeterli miktarda almalısınız fakat çok miktarda tüketmek sizleri rahatsız edecektir. Kalp damar hastalıklarının, bazı kanser türlerinin önüne geçmek de tahıllar etkin rol oynasa da belirli bir yaştan sonra fazlası her zaman vücudunuzu zora sokabilir. Hayatta en dikkatli olmanız gereken zamanların içindesiniz hala evlatlarınız, sevdikleriniz var. Bu yüzden onlar için güçlü kalmalı, sağlığınıza dikkat etmelisiniz.

Bir Cevap Yaz

Bir Cevap Yaz

E-posta hesabınız yayımlanmayacak. Gerekli alanlar işaretlendi *