«
  1. Anasayfa
  2. Çocuklarda Beslenme
  3. İştahsız Çocuklar İçin Beslenme Önerileri

İştahsız Çocuklar İçin Beslenme Önerileri

Çocuğum iştahsız ve hiçbir şey yemiyor diyorsanız tam size göre bir yazı dizisi sunuyoruz. İştahsız çocuklar için beslenme önerilerini sizler için derledik.

bebeklerde-istahsizlik

Çocukların sağlıklı bir şekilde gelişmesi için beslenme büyük bir öneme sahip. İştahsız çocuklar için beslenme önerileri hakkında bilgi sahibi olarak onun geleceğine, sağlığına doğru bir şekilde yön verebilirsiniz. Şunu unutmayın eğer çocuğunuz yaşına, boyuna oranla normal bir kiloya sahipse endişe edeceğiniz bir durum yoktur. Çocuğunuzun kendi kendine iyi bir beslenme alışkanlığı kazanmıştır. Protein, karbonhidrat, yap, mineral ve vitaminlerden oluşan besin ögelerini en iyi şekilde planlamalısınız. Bebeklik döneminde eğer anne sütü çocuğun gelişimine katkı sağlamıyorsa sıvı gıdalarla takviye yapılabilir lakin bir yaşını aşmamış hiç bir çocuğun tuz ve baharat ile buluşmaması gerekiyor. Buna kesinlikle dikkat etmelisiniz. İsterseniz artık önerilerimize geçelim.

1) Çocuğunuzu Kendi Haline Bırakın

Çocuklarda İştahsızlık
Çocuklarda İştahsızlık

Birçok anne çocuğunun az ya da hiç yemediğinde şikayetçi oysa çocuk ne zaman acıktığı konusunda bilinçlidir. Aslında bunun için yapılması gereken ya düzenli yemek saatleri ya da serbest bırakmadır. Çocuğunuzu sıktığınız sürece durum tam tersi şekilde işleyecek açıksa dahi tok olduğunu söyleyecektir. Çocuğunuz asla başka çocuklar ile kıyaslamayın her bünyenin, her yaşın besin ihtiyacını birbirinden farklıdır. Bazal metabolizma burada etkin bir şekilde rol oynayacak enerjiye, beslenmeye ihtiyaç duyduğunda size geri dönüt sağlayacaktır. Sizin ebeveyn olarak göreviniz çocuğunuza doğru, yarar sağlayacak vitamin ve mineral açısından sağlıklı olan besinleri en iyi şekilde sunmanızdır. Özellikle siz burada etkin bir şekilde rol oynuyorsunuz ıspanak sevmediğiniz halde maaile ıspanak yemediği sürece çocuğunda ıspanağı ya da herhangi bir yemeği sevmesi beklenemez.

2) Çocuğunuz Ne Kadar Yiyeceğine Kendisi Karar Versin

  • Çocuklarınız İçin Yapabileceğiniz Sağlıklı Yemekler

Tam bir özgürlük olmasa bile ilk maddede belirtiğimiz gibi ailenizin düzenli yemek saatleri olması çok önemlidir. Bu saatlerde sofraya oturulacağına dair çocuğunuzu bilgilendirilmelisiniz. Sofraya oturduğu halde yemek yemiyorsa herhangi bir dönüt vermeden süt, taze meyve suyu gibi içecekleri tüketmesi sağlanabilir. En azından herhangi bir öğünde bu sayede protein, kalsiyum gibi birçok yararlı vitamini vücuduna alacaktır. Özellikle yemekleri porsiyon olarak dağıtırken çocuğunuzun tabağına sıra geldiğinde, onun fikrini alın. O ne kadar konulmasını istiyorsa o kadar koyun bu sayede  kendi ihtiyacı kadar isteyecek ve iştahsızlığa karşı çözüm üretmeniz yönünde sizlere yardımcı olacaktır. Israrcı olmanın, zorlamanın herhangi bir faydası yoktur aksine bu tür davranışlar yeme bozukluklarına yol açabilir.

3) Çocuğunuzun İştahını Açmanızı Sağlayacak Öneriler

Çocuklarda İştahsızlık
Çocuklarda İştahsızlık

Çocuğunuzun iştahını açmanızı sağlayacak birçok yol bulunuyor. Koku, güzel bir görüntü ise bu faktörlerin başında geliyor. Her insan iyi kokuları, güzel bir sunumu tercih eder. Bu yüzden onun için hazırladığınız yemeklere biraz daha özen gösterin, güzel kokan, besin değeri yüksek yiyecekleri tercih edin ve özel bir sunum tabağı hazırlayın. Aynı zamanda çocuğunuzun egzersiz yapmasını sağlayabilirsiniz, egzersiz onun acıkmasını sağlayacaktır fakat fazla egzersiz ise onu halsiz düşürerek iştahını kapatacaktır. Tüm bu tavsiyelere uyduğunuz, düzenli bir hayata geçtiğiniz halde hala çocuğunuzun iştahı kapalı ve yaşıtlarına oranla gelişimi yavaş bir şekilde gerçekleşiyorsa doktorlardan yardım almanızda yarar var. Çocuğunuz iştahı bu gibi unsurları yerine getirdiğinizde açıldıysa mutluluklar dileriz. Önemli olan çocuğun boy, kilo oranının doğru olası, bazal metabolizmasının yeterli bir şekilde çalışmasıdır. Sağlıklı bir şekilde gelişim gösteriyor, boy ve kilo oranı dengeliyse endişe edeceğiniz bir durum yoktur. Kendi halinde bırakmalı, doğru besinler ile beslemeli ve düzeni daima korumalısınız. Bu sayede onun geleceğine yön verebilir, akademik, fiziksel ve zihinsel gelişimine katkı sağlayabilirsiniz.

Bir Cevap Yaz

Bir Cevap Yaz

E-posta hesabınız yayımlanmayacak. Gerekli alanlar işaretlendi *