«
  1. Anasayfa
  2. İnsan Sağlığı
  3. Kemik Kanseri Nedir, Tedavisi ve Belirtileri

Kemik Kanseri Nedir, Tedavisi ve Belirtileri

Kemik kanseri, vücudda herhangi bir kemiği etkileyebilen nadir bir kanser türüdür. İki tip kemik kanseri bulunur bunlar multipl miyelom ve kemik sarkomlarıdır. Kemik kanseri, göğüsler, akciğerler ve prostat gibi diğer organlarda başlayan tümörlerin, kemiğe metastaz yapması sonucu ortaya çıkabilir. Gelişmiş meme ve prostat kanserlerinin %70’i kadarı kemiğe metastaz yapar. Çoklu miyelom, en yaygın kemik kanseri türüdür. En yaygın görülen 2 kemik sarkomu, büyüyen kemiklerde yeni dokuda gelişen osteosarkom ve kıkırdakta gelişen kondrosarkomdur. Osteosarkom, 10-20 yaş aralığında daha sık görülürken, kondrosarkom yetişkinlerde daha sık görülür.

Kemil Kanseri Belirti ve Bulgular

Kemik kanserine aşağıdaki belirti ve semptomlar eşlik eder:

Kemikte veya eklemde ağrı
Eklemlerin şişmesi veya hassaslaşması
Kırıklar
Yorgunluk, ateş, kilo kaybı, anemi (kansızlık)
Deride Sertlik
İştah ve mide bulantısı
Yürürken zorlanma

Kimlerde Kemik Kanseri Riski Vardır ?

Aşağıdaki koşullar veya özelliklere sahip insanlar, multipl miyelom riski altında olabilirler:

Radyasyona maruz kalanlar
Petrol ürünleri, benzin, herbisitler ve böcek öldürücülere maruz kalanlar
Genetik faktörler
İleri Yaş (65 yaşın üstünde olanlar)
Afrikalı Amerikalı kökenli olanlar (Kafkasyalıların iki katı risk vardır)

Aşağıdaki koşulları veya özellikleri olan insanlar osteosarkom gelişimi açısından risk altında olabilir:

İyi huylu tümörler ve diğer kemik hastalıkları
Radyasyona maruz kalanlar
Genetik faktörler
Çocuklar, ergenler
Erkekler de kadınlardan daha fazla

Kemik kanseri ile ilişkili belirtileriniz varsa, doktorunuzu görmelisiniz. Birçok kemik kanseri semptomunun diğer, daha az ciddi sağlık koşullarıyla ilişkili olduğunu hatırlatmak yararlı olur. Kişisel ve aile tıbbı geçmişinize ek olarak, doktorunuz, bir tümör anormal kemik dokusunun üretilmesine neden olduğunda artan bir enzim olan alkalin fosfat düzeyini ölçmek için bir kan testi önerebilir. X ışınları ve diğer görüntüleme işlemleri, bir kemik tümörünün yerini, boyutunu ve şeklini gösterebilir. Yeni araştırmalar, pozitron emisyon tomografisinin (PET) ve bilgisayarlı tomografinin (KT) kemik kanserlerini saptamada en hassas yöntem olabileceğini göstermektedir. Tüm tümörler kanser ile alakalı değildir. Biyopsi – kemik tümöründen bir doku örneğinin çıkarılması – kanserin var olup olmadığını gösterecektir.

Kemi Kanseri Tedavi yöntemleri

Tedavi planı kanserin tipi, büyüklüğü, yeri ve evresine, hastanın yaşı ve genel sağlığına bağlıdır.

İlaçlar

Doktorlar aşağıdaki tedavileri uygulayabilir:

Multipl miyelom için: kemoterapi ilaçları, radyasyon tedavisi, ağrı kesici ilaçlar ve bifosfonatlar (kemiği korumak için)
Osteosarkom için: sitotoksik ilaçlar
Ağrı için bifosfonatlar ve denosümler

Cerrahi ve Diğer Prosedürler

Ameliyat genellikle kemoterapiden sonra tümörü küçültmek ve tekrarlama riskini azaltmak için yapılır. Kemoterapinin kanserin gidişatını değiştirme ihtimali yoksa, ameliyat veya amputasyon tedavisi planının ilk kısmı olabilir. Multipl miyelom ile, bir doktor kemik iliği nakli yapabilir. Kemik sarkomları ile, cerrahi genellikle ana tedavidir. Çoğu durumda, kemoterapi ekstremite koruyucu cerrahiyi mümkün kılmıştır ve amputasyon gereksizdir.

Tamamlayıcı ve Alternatif Terapiler

Kemik kanseri için kapsamlı bir tedavi planı, bir dizi tamamlayıcı ve alternatif terapi içerebilir. Aldığınız otlar ve takviyeler hakkında doktorunuza bilgi verdiğinizden emin olun. Bazı takviyeler konvansiyonel kanser tedavilerine müdahale edebilir, bu nedenle daima nitelikli bir sağlık uzmanıyla birlikte çalışın ve kullandığınız her bitki, takviye, ilaç ve tedavi hakkında tüm tedarikçilerinize bilgi verin.

Kemik Kanseri İçin Beslenme ve Takviyeler

Kemik kanseriyle uğraşırken çeşitli besinler ve bitkiler faydalı olabilir. Ancak birçoğu konvansiyonel tedaviyi de engelleyebilir. Kanser bakımı için doğal terapilerin kullanımı konusunda eğitim almış bir doktorla birlikte çalışın ve tüm sağlayıcılarınızı, düşündüğünüz tüm takviyeler hakkında bilgilendirin.

Bu beslenme ipuçlarını takiben semptomları azaltmaya yardımcı olabilir:

Kaliteli proteinler, sağlıklı yağlar ve karbonhidratlarla vücut ağırlığınızı korumaya odaklanarak bütün gıdalardan zengin bir diyet hazırlayın. Onkoloğunuz sizin için kişiselleştirilmiş bir gıda planı tasarlayabilecek bir beslenme uzmanı tavsiye edebilir.
Zeytinyağı veya hindistancevizi yağı gibi sağlıklı yemeklik yağlar kullanın.
Çerezler, krakerler, kekler, patates kızartması, soğan halkaları, çörekler, işlenmiş gıdalar ve margarin gibi ticari olarak pişmiş mallarda bulunan trans yağ asitlerini azaltın veya tamamen bırakın.
Kafeinden ve diğer uyarıcılardan, alkolden ve tütünden kaçının.
Mümkünse egzersiz yapın, haftanın 5 günü. Doktorunuzla uygun bir rejimi tartışın.
Gastrointestinal ve bağışıklık sağlığının korunması için günde 5 ila 10 milyar CFU (koloni oluşturma birimi) olan probiyotik takviyesi (Lactobacillus acidophilus içerir). En iyi sonuç için probiyotik takviyelerini araştırın. Ağır immünsüpresyon veya immün yetmezlik vakalarında probiyotikler uygun olmayabilir. Doktorunuzla konuşun.
Enflamasyonun azaltılmasına yardımcı olmak ve bağışıklığı artırmak için, balık yağı, 1 ila 2 kapsül veya 1 çorba kaşığı yağ gibi Omega-3 yağ asitleri alın. Som balığı ya da halibut gibi soğuk su balıkları iyi gelebilir. Omega-3 takviyeleri varfarin (Coumadin) ve aspirin gibi bazı ilaçların kana inceltme etkilerini artırabilir. Kendi kafanıza göre almamaya dikkat edin ve mutlaka DOKTORUNUZA DANIŞIN.

Homeopati

Birkaç çalışma belirli homeopatik tedavilerin etkinliğini incelemekle birlikte, profesyonel homeopatlar, bilgi ve tecrübelerine dayanarak kemik kanseri tedavisinde aşağıdaki ilaçları önerebilirler. Bir ilaç yazmadan önce, homeopatlar bir kişinin anayasal türünü, yani fiziksel, duygusal ve psikolojik durumunu dikkate alır. Tecrübeli bir homeopat her birey için en uygun tedaviyi belirlerken bu faktörlerin hepsini değerlendirir. Özellikle kanser vakasında, lisanslı ve sertifikalı bir homeopatın rehberliğinde, yalnızca homeopatik tedaviyi kullanmalısınız.

Arnica Montana – çürük hissi ve huzursuzluk için
Bryonia – en ufak hareketle kötüleşen dikiş ağrısı olan kırıklar için
Eupatorium – hareketle kötüleşen ve sıklıkla sertlik ve titreme eşliğinde acı çeken, ağrıyan kemik ağrısı
Symphytum – iyileşmeyen kırıkları ve kalıcı ağrısı eşliğinde

Kemik Kanseri İçin Akupunktur

Akupunktur kansere karşı mücadele verir, kansere bağlı semptomlar, özellikle de kemoterapi tedavisine eşlik eden mide bulantısı ve kusma için değerli bir terapi olabileceğini düşünülmektedir. Araştırmalar, akupunkturun ağrıyı ve nefes darlığını azaltmasına yardımcı olabileceğini gösteriyor. Akupunktur (akupunktur noktaları iğnelemekten ziyade üzerine basmak) nefes darlığını kontrol etmeye de yardımcı olabilir. Hastalar bu tekniği kullanarak kendilerini tedavi ederler.

Bazı akupunktur uzmanları, sadece geleneksel tıbbi kanser tedavisinin tamamlanmasından sonra bir hasta ile çalışmayı tercih etmektedir. Diğerleri aktif kemoterapi veya radyasyon sırasında akupunktur veya bitkisel tedavi sağlarlar. Akupunktur uzmanları, çeşitli meridyenlerde bulunan qi’nin (enerji) aşırılık ve eksikliklerinin bireyselleştirilmiş bir değerlendirmesine dayanarak kanser hastalarını tedavi etmektedir. Birçok kansere bağlı vakada, dalın veya böbrek meridyenlerinde bir qi eksikliği saptanır.

Kayropraktik

Şiroterapi, kemik kanseri bulunan vücut bölgelerinde spinal manipülasyon gerçekleştirmeyecektir. Fakat bu prosedürü, kemik kanseri bulunmayan bölgelerde, durumla bağlantılı ağrıları gidermek için kullanabilirler.

Prognoz / Olası Komplikasyonlar

Çoklu miyelomalı hastalar genellikle 15 ay ila 5 yıl yaşar. Komplikasyonlar arasında kalp krizi, akciğer hastalığı, diyabet ve inme olabilir. Kemik sarkomlarında, hastaların% 65 ila 75’inde uzun süreli sağkalım yaşar. Potansiyel komplikasyonlar cerrahi ve kanserin akciğerlere olası yayılması sonucu ortaya çıkan komplikasyonları içerir.

Not

Sağlık uzmanınız, komplikasyonları kontrol etmenizi ve kanserin geri gelmediğinden emin olmanızı düzenli olarak izle. Hastalığın geri ortaya çıkması veya akciğerlere yayılmamasını sağlamak için akciğerler, kemik taramaları, kol veya bacağın x ışınlarından sıklıkla BT taramaları yapılabilir.

Bir Cevap Yaz

Bir Cevap Yaz

E-posta hesabınız yayımlanmayacak. Gerekli alanlar işaretlendi *