«
  1. Anasayfa
  2. Çocuklarda Beslenme
  3. 9 – 11 Yaş Çocuklarda Sağlıklı Beslenme Önerileri

9 – 11 Yaş Çocuklarda Sağlıklı Beslenme Önerileri

9-11 yaş aralığındaki çocuklarda sağlıklı beslenme nasıl olmalıdır? Bu yaş aralığındaki çocuklar için sağlıklı beslenme önerilerini sizler için derledik.

9-11-yas-beslenme

Okul çağına gelmiş güzel yavrularımızın doğru ve kaliteli beslenmesi büyük bir önem taşıyor. Bu yaşlardaki çocuklar daha sosyal, daha hareketli olduğu için beslenmeleri de  biraz olsun arkadaş çevrelerine bağlı olarak şekillenebiliyor fakat burada sizin dokunuşlarınızla iyi sağlıklı beslenmesi yönünde ona yol gösterebilirsiniz. Çocuklarda 9 – 11 yaş beslenmesi için eşsiz bilgileri bir araya getirip, siz değerli ziyaretçilerimiz için özel bir içerik oluşturduk. 9 – 11 yaş döneminde kız çocuklar, erkek çocuklara oranda daha hızlı bir büyüme ve gelişim tablosu sergiler. Harcanan enerjiye bağlı olarak, günlük besin ihtiyacının iyi bir şekilde alınması gelişimine katkı sağlayacaktır.

Hangi Besin Grupları Ne Kadar Tüketilmelidir?

Besin Grubu
Besin Grubu

Çocuğun gelişimine en çok katkı sağlayacak besinler, bu yaş grubunda doğru şekilde tüketildiğinde, sağlıklı bir gelişimin gözlemlenmesi söz konusudur. Bu gelişim ilerde de ona yardımcı olacaktır. 9- 12 yaş çocuklar hangi besin gruplarını ne kadar tüketmelidir? Sorusunun cevabı ise şu şekildedir.

  • Süt ve Süt Ürünleri: Protein, Kalsiyum, Fosfor, B12, Riboflavin kaynağı olan süt ve süt ürünleri boy uzamasını, kemik gelişimini destekler. Bu yüzden bu yaş aralığında günlük en fazla 4 porsiyon tüketilmesi, çocuğunuz için maksimum fayda sağlayacaktır. Bir kase yoğurt, bir dilim peynir, bir su bardağı süt farklı öğünlerde çocuğunuza verebilirsiniz.
  • Etler ve Yumurta: Demir, çinko, protein, B12 kaynağı arıyorsanız en iyi çözüm kırmızı etler, tavuk, hindi eti ve yumurtlar olacaktır. Omega-3 bu yaş da çok önemlidir bu yüzden haftada iki kez balık tüketilmesi çocuğunuzun zeka gelişiminde iyi bir şekilde rol oynayacak, akademik başarısını artıracaktır.
  • Kurubaklagiller: Kalsiyum, bitkisel protein, çinko kanyağı olan kurubaklagiller; nohut, fasulye, mercimek, barbunya gibi besinler haftada 3 kez tüketilmelidir.

Tüm bunların yanı sıra sebze, meyve tüketimine önem gösterilmeli, tahıl grubuna da ölçülü bir şekilde ağırlık verilmelidir. Gelişim açısından doğru beslenme, çocuğunuza hayat boyunca yapabileceğiniz en iyi iyilik olacaktır. Onun gelişimi, akademik başarısı, geleceği birazda beslenme alışkanlıklarına ve hayatındaki düzene bağlıdır.

Beslenme de Olmazsa Olmaz Yağlı Tohumlar

Yağlı Tohumlar
Yağlı Tohumlar

Çocuklarda beslenme konusunda birçok ebeveynin görmezden geldiği yağlı tohumlar çinko, magnezyum, demir, birçok B grubu vitamin ve mineralli içerdiği için kalp dostudur ve gelişimde önemli bir yere sahiptir. Günde bir avuç yağlı tohum tüketimini uzmanlar öneriyor; Ceviz, fındık, badem, fıstık vb. Besinler iyi bir tercih olacaktır. Aynı zamanda çocuğunuzla birlikte yemek saatlerinizi ayarlamanız, tüm ailenin aynı anda sofrada olması onun psikolojik gelişimine katkı sağlayacaktır. Bir bütünlük içinde besleniyor olmak, onda sofraların aile bağını güçlendiren bir aktivite olarak görmesini sağlayacak ve beslenmeye gereken özeni vermesini kolaylaştıracaktır. Bu sayede ilerleyen yaşlarında dahi her zaman sofranın, yemek yemenin, sağlıklı beslenmenin bilincinde olan bir birey olacaktır. Çocukların gelişimi için yaşadığı her faktör, her durum örnek alacağı bir olaylar zinciri açar. Bu yüzden onun yanında yapılan, ona yansıtılan her olay ve duruma dikkat etmek ebeveynlerin genel sorumluluğudur. Daha ufak yaşlardan itibaren beslenme bilinci yaratmak, düzenli olmasını sağlamak, sorumluluk vermek, ona yapabileceğiniz en iyi iyiliklerdendir. Sorumlu, geleceği umutla bakan, her zaman neyi ne kadar yemesi gerektiğini bilen, sağlığına dikkat eden bireyler yetiştirmek istiyorsanız ve onların hayatta her zaman başarılı olmasını istiyorsanız. Planlı, dakik, sözünde duran bir insan olmalısınız. İşte o zaman çocuğunuzun hem akademik hem de hayattaki başarısını garanti altına almış olacaksınız.

Bir Cevap Yaz

Bir Cevap Yaz

E-posta hesabınız yayımlanmayacak. Gerekli alanlar işaretlendi *