«
  1. Anasayfa
  2. Çocuklarda Beslenme
  3. 3 – 7 Yaş Çocuklarda Sağlıklı Beslenme Önerileri

3 – 7 Yaş Çocuklarda Sağlıklı Beslenme Önerileri

3-7 yaş aralığındaki çocuklarda sağlıklı beslenme nasıl olmalıdır? Bu yaş aralığındaki çocuklar için sağlıklı beslenme önerilerini sizler için derledik.

3-7-yas-cocuk-beslenme

Çocukların beslenme alışkanlıklarını oluştururken en önemli yaş aralığından birisindeyiz. 3 – 7 yaş çocuklarda beslenme konusuna gereken önemi vermeliyiz bu sayede sağlıklı bireyler yetiştirilmesinin önünü açabiliriz. Bu yaş aralığında dikkat etmeniz gereken en önemli husus “Çocuğum tabağını bitirsin yeter” düşüncesidir çünkü bu düşüncenin bir sonucu olarak tabağını bitirmesinin karşılığında televizyon izleme, telefonda çizgi film izleme hakkı verebiliyorsunuz ve bu yüzden çocuğunuz aldığı kaloriyi eritemiyor. Sizde yaptıklarınızla obezite sorunun önünü açmış oluyorsunuz.

Anne ve baba psikolojisi genel olarak çocuğun çok az yemek yediği ya da hiç yemediğini düşünür. Bu düşünce yapısı nedeniyle genellikle anneler gün boyu çocuğunun arkasından koşarak birçok besin maddesini çocuğuna yedirmeye çalışır. Oysa çocuk zaten ne zaman acıktığının, ne zaman yemek yemesi gerektiğinin bilincindedir. Çocuğunuz yemek istemediği halde, yemek yemeye zorluyorsanız, beslenme bozukluğuna yol açabilir, sağlığını tehlikeye atabilirsiniz, daha çok iştahsız hale gelmesine sebep olabilirsiniz.

Çocuklarda İştahsızlığın Davranış Bozukluğu Olarak Ortaya Çıkma Sebepleri

3-7-yas-cocuk-beslenme-2
3-7 Yaş arası çocuklarda beslenme

İyi bir ebeveyn olabilmek, bilinçli olmaktan geçer. Çocuğunuz gelişim sürecinde beslenmenin yeri yadsınamaz ve sizler yanlış davranışlarda bulunursanız iştahsızlığa sebep olabilirsiniz. Çocuklarda iştahsızlığın bir davranış bozukluğuna dönüşmesindeki sebepler şu şekildedir:

  • Çocuğun üstüne aşırı düşmek ya da tam tersi durumlarda ilgisizlik.
  • Beslenme kurallarında katı davranmak.
  • Beslenmesi için tehdit etmek ya da ödüllendirmek.
  • Çocukları kusma derecesine gelecek kadar çok yedirmek.
  • Az yemek yediği zaman çocuğu fiziksel ya da psikolojik olarak cezalandırmak.
  • Kaşık, çatal kullanmasını öğrendiği halde çocuğun hala anne tarafından beslenmesi.
  • Çocuklara, komşunun çocuğu örnek göstermek.
  • Çocuklarınız İçin Yapabileceğiniz Sağlıklı Yemekler

Yapabileceğiniz en büyük yanlışlardır ve tüm bunlar iştahsızlığı bir davranış bozukluğu olarak edinmesindeki ilk adımlardır. Çocuğunuzun gelişimin döneminin başlamasıyla birlikte, iştahı da bu süre zarfına iyice açılacak ve çok yemeye başlayacaktır. Lütfen, çocuklarınızın sevdiği ya da sevmediği yemekleri karşı saygı gösterin. Bu sayede onlar yeni tatları yemeye, mutfak kültürünü geliştirmeye başlayacaktır. Çocuklarda beslenme alışkanlığının gelişiminde zaman, dikkat ve gerekli özeni göstermek çok önemlidir.

Günlük Besin İhtiyacını Karşılayacak Yiyecekler

3-7 Yaş arası çocuklarda beslenme
3-7 Yaş arası çocuklarda beslenme

Çocuğunuzun sağlığına katkı sağlayacak, günlük besin ihtiyacını karşılayacak ve sağlıklı bir şekilde kemiklerini geliştirecek, günlük ihtiyaçları ise şu şekildedir:

  • 1 Kase yoğurt ya da 2 bardak süt kemiklerinin gelişimine katkı sağlayacaktır.
  • Kırmızı et, yumurta, beyaz et tercihi iyi bir seçim olacaktır.
  • 1 porsiyon sebze onu daha güçlü hale getirecek, bağışıklı artıracaktır.
  • Günlük olarak C vitamini ihtiyacını karşılamalı, hafta da en az 3 kez A vitamini içeren besinler tüketmelisini sağlamalısınız.

Her konuda ölçülü olmakta yarar var. Besinlerin ve onların sunduğu vitamin, mineraller hakkında bilgi sahibi olmalısınız. Çocukların yaş aralığına göre ihtiyaç duyduğu vitamin, mineral miktarını takip etmelisiniz ve her zaman faydalı alışkanlıklar kazandırmalısınız.

Çocukların Beslenmesi Sürecine Katkı Sağlayacak Alışkanlar

3-7 Yaş arası çocuklarda beslenme
3-7 Yaş arası çocuklarda beslenme

Çocuklarda beslenme sürecini en iyi şekilde yönetmek gerçekleştirmeniz gereken ilk kural; yemek saatlerinin ayarlanmasıdır. Bu sayede çocuğunuz belirli bir düzene oturacak ve o saatlerde psikolojik olarak kendini aç hissedecektir. Aynı zamanda çocuğunuzun masaya oturduğunda aç olduğundan emin olursanız, bu onun yemekten daha çok zevk alacağını ve yemeyi seveceğinin belirtisidir. Eleştirel yaklaşmamaya özen göstermelisiniz. Yapılan araştırmalarda bunu destekler nitelikte, çocuk ne kadar çok eleştiriye maruz kalırsa beslenme alışkanlığı da o kadar kötü yönde etkileniyor. Umarız birlikte mükemmel vakit geçirir, sağlıklı bir hayata doğru adımlar atmaya devam edirsiniz.

Bir Cevap Yaz

Bir Cevap Yaz

E-posta hesabınız yayımlanmayacak. Gerekli alanlar işaretlendi *