«
  1. Anasayfa
  2. Sağlıklı Beslenme
  3. Sağlıklı Beslenme için Etkili ve Kolay Yöntemler

Sağlıklı Beslenme için Etkili ve Kolay Yöntemler

saglikli-beslenme-etkili-yollari

Sağlıklı beslenme, aslında sıkı diyetler yaparak ya da gerçekçi olmayan beslenme şekilleri uygulayarak sevdiğiniz yiyeceklerden mahrum kalmak değildir. Aksine, sağlıklı beslenmenin amacı kendinizi harika hissetmek, daha fazla enerjiye sahip olmak, sağlığınızı iyileştirmek ve ruh halinizi artırmaktır.

Sağlıklı Beslenmenin Temelleri

Sağlıklı bir vücuda sahip olmak ve yaşam kalitenizi artırmak için dengeli beslenmek en önemli şarttır. Sağlıklı beslenmek için yiyeceklerin içerisinde yer alan protein, yağ, karbonhidrat, lif, vitamin ve minerallerden almaya ihtiyacımız vardır. Doğru beslenme amacıyla belirli yiyecek kategorilerini öğünlerinizden çıkarmanıza gerek yoktur. Bunun yerine her kategoriden en sağlıklı olanları tercih etmelisiniz.

Proteinler

proteinler
Proteinler

Proteinler; ruh halinizi ve kavrama yeteneğinizi destekler. Aynı zamanda ayağa kalkma, yürüme ve koşma enerjisi de verir. Çok fazla protein almak böbrek hastalığı olan insanlar için zararlı olabilir, ancak son araştırmalar, insanların özellikle yaşlandıkça daha yüksek kaliteli proteinlere ihtiyaç duyduğunu gösteriyor. Protein ihtiyacını karşılamak için sanıldığı gibi çok fazla hayvansal ürün tüketmeye gerek yoktur. Her gün çeşitli bitki bazlı protein kaynakları da vücudunuzun ihtiyaç duyduğu tüm gerekli proteinleri karşılayabilir.

Yağlar

saglikli-yaglar
Sağlıklı Yağlar

Bütün yağların özelliği aynı değildir. Zararlı yağlar vücudunuza zarar verebilir, bazı hastalıklara yakalanma riskinizi artırabilir. Diğer yandan, faydalı yağlar ise beyninizi ve kalbinizi korumaya yardımcı olur. Aslında, omega-3 benzeri sağlıklı yağlar, fiziksel ve ruhsal sağlığınız için çok önemlidir. Yiyeceklerinize daha fazla sağlıklı yağ eklemek, ruh halinizi iyileştirmeye ve vücudunuzun direncini artırmaya yardımcı olur.

Lifler

Lifli Besinler
Lifli Besinler

Yüksek miktarda lif içeren gıdalar (tahıl, meyve, sebze, fındık, fasulye vb.) tüketmek kalp hastalığı, felç ve diyabet riskinizin azaltır. Ayrıca lifli gıdalar, cildinizi iyileştirebilir ve kilo vermenizi de kolaylaştırır.

Kalsiyum

Kalsiyum-Besinler
Kalsiyum Besinler

Beslenme alışkanlıklarınız arasında yeterli kalsiyum alımı yoksa endişe, depresyon ve uyku bozuklukları meydana gelebilir. Yaşınız veya cinsiyetiniz ne olursa olsun, öğünlerinize kalsiyum açısından zengin yiyecekleri dahil etmek, kalsiyum kaybını sınırlandırmak ve vücudunuzun kalsiyum ihtiyacını karşılamak için yeterli miktarda magnezyum, D ve K vitaminleri almak çok önemlidir.

Karbonhidratlar

karbonhidratli-besinler
Karbonhidratlı Besinler

Karbonhidratlar, vücudun ana enerji kaynaklarından biridir. Ancak bu karbonhidratlar şeker ve rafine edilmiş içeriklere sahip ürünlerden ziyade karmaşık ve rafine edilmemiş karbonhidratlar arasında yer alan sebzeler, kepekli tahıllar ve meyvelerden karşılanmalıdır. Beyaz ekmeğin, hamur işi ürünlerin, nişastaların ve şekerin azaltılması, kan şekerinde hızlı yükselmelere, ruh halinizde ve enerjinizde iniş ve çıkışlar yaşamanıza sebep olur.

Sağlıklı Beslenmenin Yolları

Sağlıklı bir beslenme için birçok yiyeceği kısıtlamak yerine, beslenme alışkanlıklarınızda birkaç küçük değişiklik yapmak yeterli olacaktır. Örneğin, öğünlerinize zeytinyağlı yemekler ve salata eklemek metabolizmanızı hızlandırır, sizi aşırı kilolardan ve bu kiloların neden olabileceği hastalıklardan korur. Sağlıklı beslenme aynı zamanda beyin fonksiyonlarını da olumlu etkileyeceği için strese karşı dirençli ve ruhsal sağlığı yerinde bireyler olmanız daha kolay olacaktır. Diğer yandan, aşırı kalori almamaya özen göstermeli ve vücudunuz için faydalı olan hemen her yiyeceği ölçüyü kaçırmayacak şekilde yemelisiniz. Ancak paketlenmiş ve işlenmiş yiyeceklerden kaçınmaya ve mümkün olduğunca taze ya da kurutulmuş gıdalar tüketmeye çalışmanız sağlıklı beslenme adına atabileceğiniz kolay ve etkili adımlar arasındadır. Sağlıklı beslenme için uyulması gereken etkili yöntemler ise aşağıda yer alıyor:

Gıda Etiketlerini Mutlaka Okuyun

Sağlıklı beslenme için önemli konuların başında, satın almak istediğiniz ürünün sağlığa zararlı içeriklere sahip olup olmadığına dikkat etmek geliyor. Üreticiler, paketlenmiş gıdalarda çoğunlukla büyük miktarda şeker veya sağlıksız yağlar kullanır. Hatta sağlıklı olduğu iddia edilen birçok üründe bile şeker veya sağlıksız yağlar kullanır. Sağlığınızı olumsuz etkileyebilecek bu gıdalardan kesinlikle uzak durmalısınız.

Önceden Hızlı Ve Kolay Yemekler Planlayın

Sağlıklı beslenme, doğru planlama ile başlar. İyi stoklanmış bir mutfağa, hızlı bir şekilde yapılabilen kolay tariflere ve sağlıklı atıştırmalıklara sahipseniz, sağlıklı beslenme mücadelesinin yarısını kazanmış sayılabilirsiniz.

Yemeklerinizi Haftalık Ve Aylık Olarak Planlayın

Sağlıklı beslenmenin en iyi yollarından biri kendi yemeğinizi hazırlamak ve düzenli olarak yemek yemektir. Sizin ve ailenizin sevdiği birkaç sağlıklı tarif seçin ve bu tarifler çerçevesinde bir yemek programı hazırlayın. Haftada en azından üç veya dört gün evde akşam yemeği yiyorsanız, dışarıda yemek yeme problemini çözmüş sayılırsınız. Böylece fast food olarak bilinen sağlıksız beslenme yöntemlerinden de büyük ölçüde uzak durmayı başarısınız.

Yemeklerinizi Evinizde Hazırlayın

Yemeklerinizin çoğunu evinizde pişirmek, ne yediğinizin sorumluluğunu üstlenmenize ve yemeğinize tam olarak hangi içeriklerin girdiğini daha iyi takip etmenize yardımcı olabilir. Böylece, daha az kalori tüketirsiniz. Aynı zamanda, kendinizi yorgun, huzursuz, stresli ve depresif hissetmenize neden olabilecek kimyasal katkılardan, ilave şekerlerden, sağlıksız olarak paketlenmiş yiyeceklerden kolayca kaçınabilirsiniz.

Doğru Değişiklikleri Yapın

Öğünlerinizden sağlıksız yiyecekleri uzaklaştırırken yerlerine sağlıklı alternatifler belirlemek çok önemlidir. Tehlikeli trans yağları sağlıklı yağlarla değiştirmek sağlığınız için olumlu bir fark meydana getirir.

Bol Su İçin

Su, vücuttaki atık ürün ve toksin sistemlerinin çok iyi çalışmasını sağlar. Ancak yeterli miktarda su tüketilmezse bireylerde yorgunluk, enerji düşüklüğü ve baş ağrısı görülür. Susuz kalmak aynı zamanda, açlık düzeyini de etkiler. Bol su içen kişilerin, gıda seçimlerini daha sağlıklı yiyecekler arasından yaptığı görülür.

Yiyeceklerinizi Daha Küçük Porsiyonlar Halinde Tüketin

Porsiyon boyutları son zamanlarda çok fazla artmaya başladı. Fazla porsiyon miktarları, sağlıklı beslenmenin önündeki en önemli engeller arasında yer alır. Yemeklerinizi daha küçük tabaklarda veya kaselerde yemelisiniz. Böylece beyninizin, yemek için önünüzde daha büyük bir porsiyon olduğunu düşünmesini sağlayabilirsiniz. Ayrıca tam olarak doyduğunuzu hissetmeden yemek yemeyi bırakıp masadan kalkmak da çok önemlidir.

Yiyeceklerinizi Yerken Acele Etmeyin

Yiyeceklerinizi hızlı bir şekilde yemek yerine acele etmeden yemelisiniz. Beyninizin, vücudunuza öğününüzde yeterli yiyecek olduğunu bildiren sinyalleri göndermesi yaklaşık 20 dakika sürer. Bu nedenle yemek yerken yavaş yavaş çiğneyerek yiyin.

Evde Sağlıksız Atıştırmalıkları Sınırlayın

Evinizde bulunan yiyecekler konusunda dikkatli olmalısınız. Eğer sağlıksız atıştırmalıklarınız ve hazır yiyecekleriniz varsa, yeme konusunda ölçülü davranmanız daha zor olacaktır. Bunun yerine, kendinizi sağlıklı atıştırmalıklar tüketmeye alıştırın.

Sadece Ne Yediğiniz Değil, Ne Zaman Yediğiniz de Çok Önemlidir

Mutlaka kahvaltı yapın ve gün boyunca daha küçük porsiyonlu yemekler yemeye özen gösterin. Sağlıklı bir kahvaltı, metabolizmanızın güne hızlı bir şekilde hazırlanmasını sağlar.

Asla Gece Geç Saatte Yemek Yemeyin

Akşam yemeğini erken saatlerde yemeniz en doğru olandır. Araştırmalar, gün boyu yalnızca vücudun en aktif olduğu zamanlarda yemek yemenin ve sonrasında sindirim sistemi için uzun bir mola vermenin kilo almayı önlediğini ortaya koymuştur.

Ara Öğünlerde Daha Fazla Meyve Ve Sebze Tüketmeye Gayret Edin

Meyve ve sebzelerin kalori değeri düşüktür, Aksine, vitamin, mineral, antioksidan ve lif yönünden zengindirler. Günlük en az beş porsiyon meyve ve sebze yemek, doğal yollardan beslenme oranınızı artırır ve sağlıksız yiyecekleri azaltmanıza yardımcı olur.

Evde Mümkün Olduğu Kadar Pişmiş Yemek Bulundurun

Fırsat buldukça günün bir kısmında evinizde fazladan yemek yapabilirsiniz. Önceden yemek yapmak zamandan ve paradan tasarruf yapmanızı sağlar. Ayrıca, evde yenilecek bir yemeğinizin olduğunu bilmeniz dışarıdaki sağlıksız yiyeceklere yönelmenizi engeller.

Görüldüğü gibi bu etkili yöntemleri uygulamak oldukça kolaydır. Siz de bu yolları deneyerek daha sağlıklı bir şekilde beslenebilirsiniz.

Bir Cevap Yaz

Bir Cevap Yaz

E-posta hesabınız yayımlanmayacak. Gerekli alanlar işaretlendi *