«
  1. Anasayfa
  2. Yaşlılıkta Beslenme
  3. Yaşlılıkta Başınıza Gelebilecek Başlıca Beslenme Sorunları

Yaşlılıkta Başınıza Gelebilecek Başlıca Beslenme Sorunları

Sağlıklı beslenme doğumdan yaşlılık dönemine kadar insanın edinmesi gereken bir alışkanlık olmalıdır. Yaşlılıkta beslenme sorunlarını sizler için derledik.

Yaşlılarda Beslenme Sorunları

Yaşlılarda beslenme sorunları pek çok farklı şekilde ortaya çıkabilmektedir. Bunların önüne geçebilmek adına bilgi sahibi olmak büyük önem taşımaktadır. Yetersiz ve kötü beslenmeden meydana gelebilecek en basit sorunlar şu şekildedir:

  • Bağışıklık sistemi zayıflayabilir, zayıflayan bağışlık sistemi enfeksiyonlara sebep olabilir.
  • Vücutta meydana gelen yaralar geç iyileşir, iyileşme süreci uzar.
  • Kas zayıflığı ile birlikte ufak düşmelerde dahi sakatlanmalar meydana gelebilir.

Yaşlılıkta yanlış beslenme, iştahsızlığa yol açar ve bu durum kendi arasında kısır bir döngü yaratarak kişinin sağlığını daha çok zora sokar. Ciddi rahatsızlıkların önüne geçmek adına beslenmeye özen gösterilmeli, doktorlardan destek alınmalıdır. Tüm besin gruplarından yeterli miktarda alınmalı vücudun ihtiyacın duyduğu vitamin ve mineral kesinlikle sağlanmalıdır.

Yaşlılıkta Beslenme Bozuklukları Nasıl Başlar?

Yaşlılıkta yaşanan beslenme bozukluğu aslında tek bir olgunun sonucudur değildir. Birçok olay bir araya gelerek bu sorunu yaratabilir ya da bu sorun psikolojik, sosyal nedenlerle dahi meydana gelebilir. Yaşlılıkta beslenme bozuklukları sebepleri başlıca nedenleri şu şekildedir:

  • Demans hastalığı; bu durumda kişi tat ve koku hissinde azalma olduğu için beslenmek istemeyebilir ve bu durumu daha da kötüleştirecektir.
  • Kısıtlı Diyetler: Bazı hastalıklardan dolayı kişi protein, şeker, yap, tuz içeren besinleri tüketemeyebilir. Bu da düzensiz, yetersiz beslenmeye sebep olacaktır.
  • Sınırlı Gelirler: Maalesef acı bir gerçek. Kişilerin yeterli maddi duruma erişemediği için, beslenme bozukluğu yaşadığı da gözlemlenmiştir.
  • Sosyalliğin Azalması: Yaşlılıkla birlikte yalnızlık boğucu bir hal alabilir. Sosyalliğin kısıtlı oluşu yemek, yeme isteğinin önüne geçebilir. Bu sayede kişi kendine yemek hazırlamadığı için zaman içinde yeme bozukluğu hastalıklarıyla karşılaşabilir.
  • Depresyon: Yalnızlık, keder gibi birçok durum iştah kaybına yol açabilir. Sağlığı tehdit eden psikolojik hastalıkların başında gelmektedir.
  • Alkolizm: Her yaşta tehlikeli olan alkol, yaşlılıkta daha tehlikeli bir hal alır. Kişi eğer bağımlıysa ek besin alamadığı için kısa bir süre içinde sağlığı çok daha kötüye gidebilir.

Elbette tüm bu durumlar dışında da beklenme bozuklulukları gözlemlenebilir. Durum ne olursa olsun en kısa sürede kişinin yeme bozukluğu fark edilmeli, tedavi sürecine başlamalıdır.

Yaşlılıkta Beslenme Bozuklukları Nasıl Fark Edilir?

Yaşlılarda Beslenme Sorunları
Yaşlılarda Beslenme Sorunları

Yaşlılıkta yeme bozukluğunu fark etmek için birçok yol bulunuyor fakat hepsi aranızdaki bağa, dikkatinize bağlı olarak tespit edebilirsiniz. O sizin en çok ihtiyaç duyduğunuz anda yanınızdaydı, şimdi sizlerde onların yanında olmalısınız. Yakınınızın beslenme alışkanlıklarını gözlemlemelisiniz. Sadece özel buluşmalar ve günlerde değil ani ziyaretler de güç içinde ne yaptığını, ne kadar yediğini tespit edin. Sevdiğiniz yaşlı yakınlarınızın kilosuna özen gösterin. Sürekli ya da ani bir şekilde kilo kaybı yaşadıysa, önlemleri almaya başlamalı, onunla doktora gitmelisiniz ve son olarak onun ihtiyaç duyduğu ilaçları kesinlikle bir yere not alın. Sevdikleriniz eğer size dikkat etmiyorsa, siz kendinize bakmanız, bu kontrolleri kendiniz sağlamalısınız.

Yaşlılıkta Beslenme Bozukluğu İçin Neler Yapılabilir?

İyi bir başlangıç yapmak istiyorsanız, hafif gıdaları hayatınızın içine yerleştirmeye özen göstermelisiniz. Ara öğünleri sıkı bir şekilde takip etmeli, vücudunuzun ihtiyaç duyduğu vitamin, mineralli en iyi şekilde almalısınız. Yemeklerinizi daha sosyal hale getirmeli, arkadaş edinmeli ve onlarla birlikte tüketmelisiniz. Besin değeri yüksek gıdalar her zaman ilk tercihiniz olsun; yumurta, taze sebze, meyve, protein, karbonhidrat gibi benzeri ihtiyaçlarınızı karşılayan besinleri tüketmeli, besin çeşitliliğine özen göstermelisiniz. Daha önünüzde uzun bir yolculuk var, sağlığınız için doğru adımları atın, kazanan siz olun.

Bir Cevap Yaz

Bir Cevap Yaz

E-posta hesabınız yayımlanmayacak. Gerekli alanlar işaretlendi *